10490447337.8dd5717.b8a473926097450183a6dfb35c4cdcdb
Mijn rijdende sabbatical

De toekomst

Daar zaten we dan met zijn viertjes aan het azuurblauwe zwembad. Mijn moeder en broers waren overgekomen vanuit regenachtig Nederland. We hadden twee kamers in een kasteel in een slaperig dorpje in Frankrijk geboekt. De camper stond op de prachtig onderhouden oprijlaan pal voor de deur van het kasteel. Het zou een vakantie zijn met veel lagen, een week niet slapen in mijn camper, het eindelijk weerzien van mijn familie en onze eerste vakantie samen zonder mijn vader.

Hoewel het fantastisch is om in het torentje van een kasteel te slapen, miste ik mijn camper al snel. Mijn camperbed doet zeker niet af aan een hotelbed. De geborgenheid van een minimalistisch huisje is niet te vergelijken met een groot chateau. Gelukkig was mijn camper niet ver weg, en ging ik er vaak even in zitten om de sfeer te proeven. Aangezien in de regio nauwelijks restaurants waren, gebruikten we mijn rijdende huisje ook als keuken. De dagen in het kasteel vulden we met luieren aan het zwembad en het in elkaar draaien van lekkere pasta’s op mijn gaspitje.

Via Google Maps Street View had ik een veilige wijk uitgekozen met een doodlopend straatje waar ik het aandurfde om mijn camper vier dagen alleen te laten.

Na enkele dagen gingen we naar Biarritz. Aangezien we daar een Airbnb geboekt hadden, moest ik mijn camper achterlaten in één van de buitenwijken in Biarritz. Via Google Maps Street View had ik een veilige wijk uitgekozen met een doodlopend straatje waar ik het aandurfde om mijn camper vier dagen alleen te laten. Het deed een beetje pijn toen ik door de achterruit van de huurauto mijn camper zag verdwijnen. Ik hoopte dat hij niet gestolen zou worden.

In Biarritz lette ik op de vele campers vanuit heel Europa die geparkeerd stonden in de smalle straatjes dichtbij het strand. Daar zou ik over twee weken bij horen. Wild kamperend op stranden of verstoppend in straatjes van kustplaatsen zou ik me langzaam door Spanje en Portugal bewegen. Hoewel het idee zo mooi is voelde ik me met de dag onrustiger worden. Dit was een nieuw hoofdstuk, en tevens het laatste bedachte hoofdstuk. Hierna zou mijn geld op zijn, en moet ik weer werk gaan zoeken.

Ik twijfelde over mijn beweegredenen, mijn doelen, en mijn toekomst. Is het geen grote illusie, deze verkregen vrijheid? Wat dacht ik te gaan vinden in mijn verdere reis naar Portugal? Hoe ga ik uiteindelijk weer geld verdienen? Een maand geleden leken deze vragen makkelijk te beantwoorden, maar nu de realiteit dichterbij kwam, begon ik me toch zorgen te maken.

Toen de laatste dag aanbrak en we mijn camper gingen ophalen, besloot ik de vragen even te laten voor wat ze waren.

Toen de laatste dag aanbrak en we mijn camper gingen ophalen, besloot ik de vragen even te laten voor wat ze waren. “Als de camper gestolen is, is het een teken om terug te keren” dacht ik. Langzaam kwamen we dichterbij de straat waar ik hem had achtergelaten. Toen we de bocht omdraaiden zag ik zijn witte dak al boven de anderen uittorenen. Hij stond er nog. Ik voelde me langzaam rustig worden. “Het is goed, ik ben op de juiste weg.”

Comments (9):

 1. Francine

  28 augustus 2019 at 10:45

  Je laat me zo fijn met je meeleven. Bedankt Lotte🤗

  Beantwoorden
  • lottejonkman

   28 augustus 2019 at 11:39

   Mooi 🙂

   Beantwoorden
 2. Eric

  28 augustus 2019 at 10:58

  Ik ben heel benieuwd naar de komende tijd. Heel veel succes Lotte.
  (overigens: Website werkt niet. Als ik daar http://www.theater-foto.nl invul krijg ik als reactie “Enter a URL)

  Beantwoorden
  • lottejonkman

   28 augustus 2019 at 11:39

   Dankjewel! Ik ga kijken naar die website form, kan er ook af :).

   Beantwoorden
 3. Agnes

  28 augustus 2019 at 13:03

  Mooi Lotte. het komt goed.

  Beantwoorden
 4. Ard

  28 augustus 2019 at 18:44

  Hoi Lotte, je schrijft erg mooi!
  Maak je geen zorgen en geniet van je reis! Fysiek en mentaal 😁 Je weet dat je altijd een keuze hebt en je hebt het lef om te kiezen. Komt dus altijd goed met je.

  Beantwoorden
  • lottejonkman

   31 augustus 2019 at 16:59

   Dankjewel Ard!

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *