10490447337.8dd5717.b8a473926097450183a6dfb35c4cdcdb
Mijn rijdende sabbatical

Beginnersgeluk

Het vinden van een geschikte bus bleek zowel lastiger, als eenvoudiger dan ik dacht. Kort gezegd komt het erop neer dat ik maar wat heb gedaan en hoopte dat dat het juiste was.

Het initiële idee was om de garage waar mijn ouders al 15 jaar komen, te vragen voor mij een bestelbus te kopen. Mijn moeder had dit al eerder gedaan met haar wens voor een Fiat 500, en binnen twee weken had zij een nieuwe auto. Zodoende ging ik in november met mijn vader naar de garage. Hij maakte mij bij vertrek duidelijk dat ik het woord moest doen: “Ik houd mijn mond en jij vertelt wat je nodig hebt.” Op zijn aandringen had ik mijn wensenlijstje geprint en mijn 06-nummer erop geschreven. Ik voelde me weer het meisje van twaalf dat zelf haar ijsje moest bestellen op de camping in Frankrijk. Ik besefte meer dan ooit de bescherming van mijn vader, hij stond achter me.

Helaas bleek de garage in februari nog geen bus voor mij te hebben gevonden, dus besloot ik het heft in eigen hand te nemen. Bij mijn eerste stap richting een camper tastte ik al in het duister. Voor zover ik wist was er niemand in de buurt van Groningen die mij kon helpen en het internet bleek ook al niet mijn beste vriend. Horrorverhalen over kapotte motoren, roestige vloeren en duizenden euro’s aan reparaties voelden als de enige mogelijke uitkomst. Want ik had er geen verstand van, dus dit was mijn lot.

Want ik had er geen verstand van, dus dit was mijn lot.

Gelukkig las ik de Alchemist van Paulo Coelho, waarin de jongen Santiago op zoek gaat naar zijn schat. “Als je iets wil, dan spant het hele universum samen om ervoor te zorgen dat je je droom verwezenlijkt.” Ik verplaatste me in Santiago, de herder die al zijn schapen verkoopt om naar de piramiden in Egypte te gaan en vertrouwen had in het universum.

Ik besloot dat ik een Volkswagen T5 wilde. Na een eerder avontuur met een te grote verhuiswagen en een te kleine steeg leek het me goed om een ‘kleine’ wagen te kiezen. Daarnaast had ik gezien dat de politie, de ANWB en een hoop vrouwen van de kinderopvang er ook in reden. Dat moest goed komen.

Dus zocht ik op internet naar deze bus, valideerde ik de keuzes op internetfora, belde ik de garage voor een laatste check en reed ik de volgende dag met mijn moeder naar het dorpje Damwâld in Friesland om een zilvergrijze T5 te bezichtigen.

De volledige reis naar de autodealer moest ik mezelf moed inspreken. Ik was zenuwachtig. Jarenlang had ik elke maand 500 euro weggezet op mijn spaarrekening. Het voelde alsof ik al die jaren van noeste arbeid met één enkele droom kon weggooien. Ik herinnerde mezelf aan het vertrouwen in het universum en de woorden van Coehlo: “Pas als je de moed toont je weg te gaan, toont de weg zich aan jou.”

Pas als je de moed toont je weg te gaan, toont de weg zich aan jou.

De bus zag er goed uit en rijden deed hij ook. De verkoper was vriendelijk. Tegen het online advies van de ANWB in heb ik de motor niet bekeken, de vloeistoffen niet gecheckt, noch de uitlaat gehoord. Ik heb hem gewoon gekocht. Nadat ik gewoon heb onderhandeld – in het kantoortje met tikkende verwarming en plastic koffie bekertjes, waar ik met knikkende knieën geld van de prijs afkreeg en me besefte dat mijn duurste bezit niet meer een MacBook uit 2013 is.

Paulo Coelho noemt dit beginnersgeluk. Nadat Santiago van de oude koning over zijn schat in Egypte hoorde en besloot daarheen te reizen, wist hij zijn schapen spoedig te verkopen. “‘Ik snap er niets van,’ zei Santiago. ‘Mijn vriend kocht mijn schapen onmiddellijk.’ ‘Zo gaat het altijd’ zei de oude man. ‘Dat noemen wij voorspoedige start. Als je voor het eerst zou kaarten zou je praktisch zeker winnen. Beginnersgeluk.’ ‘En waarom?’ zei Santiago. ‘Omdat het leven wil dat jij je eigen legende leeft.'”

Geschreven door Lotte Jonkman
Met dank aan Anne Corré en Marlijn Huitink
Lees vooral de Alchemist van Paulo Coelho en leer te vertrouwen in je eigen legende.

Comments (10):

 1. Floor

  2 maart 2019 at 19:27

  Stoer Lotte, mooi dat je je droom volgt! Ik ga je volgen op deze blog! X

  Beantwoorden
 2. Maureen

  3 maart 2019 at 09:23

  Toppie meis! Dit gaat je lukken!

  Beantwoorden
 3. Pat

  3 maart 2019 at 10:19

  Gaaf van je. Volg je droom, geniet en beleef.
  Pat.

  Beantwoorden
 4. V.I.D. Sprakel

  3 maart 2019 at 10:56

  Leuk om te volgen. Suc6

  Beantwoorden
 5. H. Sallami

  3 maart 2019 at 13:26

  Leuk bericht. Ben benieuwd naar je avonturen.
  Heel veel succes!!

  Beantwoorden
 6. Wendy Mazer

  3 maart 2019 at 22:21

  Wijze vent die Coehlo: “Pas als je de moed toont je weg te gaan, toont de weg zich aan jou.” Waarheid als een bus(haha😉) weet ik uit ervaring. Go, go, go Lotte!

  Beantwoorden
 7. Wander Miedema

  5 maart 2019 at 08:39

  Mooi om te zien dat je deze stap neemt! Wat zal het jouw een onvergetelijke ervaringen gaan opleveren , een rijkdom niet in geld uit te drukken en waar je voor de rest van je leven wat aan gaat hebben. Ik ga zeker “mee op reis een beetje” door jou te volgen.👍😁

  Beantwoorden
 8. Sabrina

  5 maart 2019 at 23:06

  Wat een leuk avontuur. Super beschreven, inspirerend. Heel veel plezier in de weg die gaat komen!

  Beantwoorden
 9. Arjan

  18 maart 2019 at 11:00

  Erg leuk en als je hulp nodig hebt kijk dan eens op het weetjewel forum. Daarin staan alle tips en trics om.je veilig naar je eindbestemming te rijden en wie weet willen er ook nog wel een paar je helpen.

  Beantwoorden
 10. Marcel

  12 april 2019 at 19:47

  Beste Lotte, wat een goede stap om dit avontuur aan te gaan. Interessante en prettige blog om te lezen, ik ga je avonturen volgen, veel succes en plezier. En dank voor je citaat van Coelho, nog niet eerder gelezen. Dit is ook nog een aardig citaat: Neem risico’s. Heb lef. Als je wint, zal het je blij maken. Als je verliest, zal het je wijzer maken.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *